Voltige is turnen op een bewegend paard. Dit in tegenstelling tot het paardvoltige als turnonderdeel, waarbij op het turntoestel de oefening paard wordt geturnd. Het paard loopt voltes aan een lange lijn (de longe) in stap, draf of in galop en heeft een speciale voltigeersingel om zijn buik, welke is voorzien van handvatten. De meestgebruikte paardengang tijdens het voltigeren is een rustige galop.

De lessen worden gegeven in groepslessen met maximaal 8 voltigeurs. De voltigeles kan bestaan uit les met een paard of pony maar soms kiest de instructrice ervoor om op de ton (oefenpaard) te trainen.

De oefeningen op de ton worden gedaan om de techniek te verbeteren, routine van de oefening te trainen of voor het opbouwen van een kür zonder dat de pony of het paard gehinderd wordt.

Voltige is een ontzettend leuke sport waarbij veel verschillende vaardigheden worden getraind en/of verbeterd.

Voltigeur

Een voltigeur is iemand die in een vloeiende beweging op het galopperende paard springt en turnoefeningen doet. Het is bij voltige heel belangrijk dat de voltigeur zich aanpast aan het paard en niet andersom. De oefeningen moeten zodanig uitgevoerd worden dat het paard er geen last van heeft. Een goede techniek is daarbij noodzakelijk.

Voltige teams

Voltigeren kun je zowel individueel als met een team doen. Een team bestaat uit vier, zes of zeven voltigeurs. Er mag met maximaal drie personen op één paard gevoltigeerd worden, minimaal twee daarvan dienen contact met het paard te houden. Er bestaan ook duo- voltigeurs en solo-voltigeurs. Een vrije oefening of kür mag voor een solovoltigeur maximaal één minuut duren, en voor een team maximaal vijf minuten.

Manege-voltigelessen-2
Manege-voltigelessen-2
streep-Meers-paarden-centrum_1200x51

Geschiedenis

Voltige als acrobatiek te paard is al zeer oud, bewijs hiervan zijn de prehistorische rotstekeningen die het uitbeelden. Het is sinds eeuwen een veelvoorkomend showelement in het circus. Lange tijd werd het gedaan als militaire training of ter opleiding van jonge ruiters. Een ruitervolk dat bekend staat vanwege haar spectaculaire stunts op dit gebied zijn de Kozakken.
Sinds de jaren 50 heeft het voltigeren zich ontwikkeld tot een zelfstandige tak van sport.

Voltige Vereniging KNHS

In Nederland wordt het voltigeren gecoördineerd door de Voltige Vereniging van de KNHS. Er worden wereldkampioenschappen, Europese en nationale kampioenschappen voor voltige georganiseerd. Voltige is echter geen olympische sport.

Verplichte oefeningen

Voltige kent tijdens trainingen en wedstrijden zeven verplichte oefeningen. De statische oefeningen worden in de regel vier galopsprongen volgehouden, de dynamische oefeningen gaan mee met de bewegingen van het paard.

  • Opsprong – dynamische oefening
  • Vrije zit – statische oefening
  • Vlag – statische oefening
  • Molen – oefening met vier statische fasen
  • Schaar – dynamische oefening
  • Staan – statische oefening
  • Flanken – dynamische oefening

Wil je meer weten over onze lessen, neem dan contact op met één van onze teamleden, stuur een mail naar lessen@meers-paarden-centrum.nl of vul ons contactformulier in. Wij zorgen dat wij snel contact met jou opnemen. Ben je niet zo’n schrijver of wil je direct een antwoord op jouw vraag dan kun je op werkdagen tussen 16:00 uur en 20:00 uur bellen naar 0252 23 43 25