FNRS wedstrijden

Op Meers Paarden Centrum wordt iedere maand (m.u.v. juli of augustus) een FNRS wedstrijd georganiseerd. Iedereen die in het bezit is van een FNRS-ruiterpaspoort kan meedoen.

Het ruiterpaspoort

In de kantine bij de infobalie krijg je een lesovereenkomst en daaraan gekoppeld zit een aanvraagformulier voor het ruiterpaspoort. Het is voor iedere manegeruiter verplicht om een FNRS ruiterpaspoort aan te vragen.
De formulieren en 1 pasfoto dienen te worden ingeleverd bij de infobalie en worden door de manege naar de FNRS gestuurd. Het ruiterpaspoort wordt door de FNRS naar je huisadres opgestuurd.

Wedstrijd rijden

Inschrijven

Op onze website zijn de data voor de komende wedstrijden te vinden. Inschrijven voor wedstrijden kan enkel via e-mail. Je kunt de e-mail sturen naar het wedstrijdsecretariaat fnrs.mpc@gmail.com. Inschrijven kan tot een week vóór de wedstrijd. Vermeld in de e-mail de voor- en achternaam van degene die ingeschreven moet worden, de datum van de wedstrijd, welke F proef er gereden gaat worden en 3 verschillende namen van paarden en/of pony’s.

LET OP: Pas nadat je een inschrijfbevestiging hebt ontvangen is de inschrijving ook werkelijk voltooid.

De zondag vóór de wedstrijden wordt de startlijst gemaild naar een ieder die meedoet. De startlijst kan altijd nog wijzigen. Kijk dus altijd vlak voordat de wedstrijd begint nog even op de startlijst zodat je op de hoogte bent van de juiste starttijden. Ook is er een besloten facebookpagina waar startlijsten en ander nieuws bekend op wordt gemaakt. Deze pagina is alleen toegankelijk als je FNRS wedstrijden rijdt.

FNRS-logo-algemeen

De F-proeven

De wedstrijd bestaat uit het rijden van een F-proef waarvan er in totaal 20 niveaus zijn. De proef wordt niet uit het hoofd gereden, maar moet voorgelezen worden. Je dient zelf voor een voorlezer te zorgen. Er kan ingestroomd worden tot de F6 in de oneven proefnummers (F1, F3, F5). Het niveau waarin begonnen wordt met starten, wordt bepaald door je instructrice. Dit niveau zal in de meeste gevallen gelijk zijn aan het niveau waarin er in de les gereden wordt. Tijdens de lessen wordt er geoefend met de verschillende onderdelen die voorkomen in de proeven en in het rijden van de proeven zelf.

Ieder niveau heeft een A en een B-proef, bijvoorbeeld F1 A en F1 B. Deze proeven zijn qua niveau hetzelfde, enkel de volgorde van de te rijden figuren is anders. Dit om te zorgen dat er niet iedere maand dezelfde proef gereden wordt. De ene maand worden de A proeven gereden en de andere maand de B. Dit is van toepassing op alle 20 niveaus! De A versie in de oneven maanden en de B versie in de even maanden.

Beoordeling en promotiepunten

De proef wordt beoordeeld door een onafhankelijke FNRS-jury, die voor ieder onderdeel een cijfer geeft. Bij een totaal aantal punten van minimaal 210 is er een promotiepunt behaald. In de F1 en F2 zijn twee promotiepunten nodig om door te stromen naar een hoger niveau. Vanaf de F3 zijn hiervoor drie promotiepunten nodig, vanaf de F11 vier en vanaf de F13 vijf promotiepunten. Bij alle even proeven krijg je een diploma. Iedere ruiter krijgt aan het einde van de dag een protocol mee naar huis met de behaalde aantal punten en een toelichting van de jury.

Brons en zilver opleiding

Tijdens de opleiding Brons kun je diploma’s, sterren en uiteindelijk de bronzen speld halen door proeven te rijden en voldoende te halen voor de theorietoetsen. Bij het boek ‘Leer paardrijden met plezier’ zit een proevenboekje met daarin alle proeven. Te koop bij Meers Ruiter shop.

Dressuur: F-proeven F1 t/m F12
Springen: S30 t/m S80

Tijdens de opleiding Zilver wordt het steeds belangrijker hoe een paard op jouw hulpen reageert. Je leert hoe je een paard het beste kunt trainen, zodat hij in de dressuur zijn lichaam op de juiste manier gaat gebruiken. Als je een oefening rijdt, gaat het niet meer alleen om de juiste lijnen, maar ook is het ook belangrijk dat het paard in de juiste aanleuning loopt en ritmisch door zijn hele lijf beweegt.

Deze dressuurproeven horen bij de zilveren fase:
Dressuur: F-proeven F13 t/m F15

Ook in het springen ben je klaar voor de volgende stap. Dat hoeft niet te betekenen dat de hindernissen hoger worden. Wel leer je moeilijkere lijnen, lastigere wendingen en meervoudige hindernissen rijden. Bij deze fase horen de volgende springproeven: BB60, BB70, BB80, BB90, B en L.

Met elke proef kun je promotiepunten halen. Voor proeven F15, B en L1 krijg je naast een promotiepunt ook een diploma en een zilveren ster (als je tenminste ook een voldoende voor de bijbehorende theorietoets hebt gehaald). Voor het springen geldt hetzelfde op niveau BB70, BB90 en B.

Het parcours

Het parcours wordt beoordeeld door een onafhankelijke FNRS-jury, die punten geeft voor het binnenkomen, rijden tussen de hindernissen en je houding en zit. Bij een totaal aantal van 42 punten is er een promotiepunt behaald. Bij een totaal aantal vanaf 49 punten, haal je twee promotiepunten. Heb je in een klasse tien promotiepunten gehaald, dan mag je doorstromen naar een hogere klasse. Bij vijftien promotiepunten moet je doorstromen naar een hogere klasse.

Zitcompetitie

Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Harry’s Horse Zitcompetitie in het leven geroepen. Tijdens de Zitcompetitie worden proeven gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. De FNRS juryleden letten op de houding en zit van de ruiter en zij geven hiervoor een cijfer van 1 tot en met 10. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van de volgende onderdelen:
Onafhankelijke zit van de ruiter

  • Balans van de ruiter
  • Houding van de ruiter
  • Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
  • Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
  • Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
  • Algemene indruk

De competitie wordt verreden in vier categorieën:

  • Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
  • Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
  • Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
  • Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus

De peildatum voor leeftijd, niveau en actieve startpas (startgerechtigdheid) is 1 april.

De zitcompetitie wordt elk jaar georganiseerd. De zitcompetitie start met selecties op de manege. De twaalf geselecteerden, drie per categorie, mogen Meers Paarden Centrum vertegenwoordigen op de regiofinale op een andere manege. De winnaars mogen door naar de kwartfinale. De winnaars hiervan mogen dan de halve finale rijden op het Horse Event en daar wordt ook de finale gereden. Het totaal van de allerbeste krijgt tijdens de finale de titel ‘Bestzittende Manegeruiter van het jaar’.

Per categorie worden er drie ruiters geselecteerd op de selectiedag(en) van Meers Paarden Centrum.

Vragen

Voor vragen over de FNRS wedstrijden kun je altijd mailen naar het Wedstrijdsecretariaat MPC via fnrs.mpc@gmail.com.

streep-Meers-paarden-centrum_1200x51

Wil je meer weten over FNRS wedstrijden, neem dan contact op met één van onze teamleden, stuur een mail naar info@meers-paarden-centrum.nl of vul ons contactformulier in. Wij zorgen dat wij snel contact met jou opnemen. Ben je niet zo’n schrijver of wil je direct een antwoord op jouw vraag dan kun je op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 bellen naar 0252 23 43 25