Grondwerklessen

Grondwerk omvat eigenlijk alles waarbij je een paard traint terwijl je zelf op de grond staat. De band met een paard ontstaat niet pas in het zadel, maar al zodra je het eerste contact legt op stal of in de wei. Het is van belang om de lichaamstaal van het paard te kunnen ‘lezen’ zodat je er op de juiste manier op kunt reageren. Als het paard het gevoel heeft dat je hem begrijpt en hem op de juiste wijze kunt begeleiden zal het zich veilig bij je voelen en heb je een prettige omgang of rit.

 

Wat leer je?

  • de lichaamstaal van het paard begrijpen
  • timing en intensiteit van je hulpen doseren
  • je leert hoe paarden leren. Deze kennis is ook van belang voor het rijden en de algehele omgang
  • welke indruk maken jouw houding en handelen op je paard?

 

Het aanbod bij ons op stal bestaat uit 3 hoofdonderdelen:

 

Loswerk/Liberty

Tijdens loswerk communiceer je door middel van lichaamstaal met het paard, dat los loopt in een omheinde ruimte. Je stuurt het paard door de ruimte door middel van je positie, aanwijzingen met je lichaam en touw en je intentie. Je laat het van tempo, gang en richting wisselen, en naar je toe of van je af lopen. Het paard wordt regelmatig beloond ter bevordering van de band met degene die met hem werkt.

 

Grondwerk aan de hand

Je doet oefeningen aan een halster en touw in de rijbaan. Je leert het paard onder andere netjes in jouw tempo meelopen of rennen, achterwaarts gaan, voor- en achterhand verplaatsen en in cirkels om je heen lopen. Als je dit beheerst kun je dit gaan oefenen met attributen (pionnen, zeiltje, balken) of op het erf, waar de omstandigheden toch net weer anders zijn.

 

Omgang en gedrag op stal

Ieder paard heeft een ander karakter, temperament en geschiedenis. Daarom is maatwerk geboden als je met paarden bezig bent. Op stal leer ik je de basishandelingen zoals poetsen en opzadelen, maar ook de vele kleine signalen leren zien die het paard uitzendt tijdens de omgang met hem of haar. Ik doe veel voor, geef de ‘vertaling’ van wat het paard doet en laat zien hoe ik daar op reageer. Uiteraard ga je zelf ook veel oefenen. Deze lessen zijn vooral fijn voor mensen die wat onzeker zijn met paarden en voor mensen die graag harmonieus met paarden om willen leren gaan. Ook voor de paarden is het fijn als ze goed begrepen worden!

 

Gedragstherapie

 

Gedragstherapie is bedoeld voor mensen met een eigen paard of leasepaard. Als het paard gedrag vertoont dat door de eigenaar als ongewenst wordt ervaren dan zijn daar altijd een of meerdere oorzaken voor. Aan de hand van een vragenlijst, gesprek en observatie van paard en eigenaar kan een deskundig advies worden uitgebracht om de problemen te laten verbeteren of verdwijnen. De eigenaar gaat zelf aan de gang met de gegeven adviezen om zijn paard te hertrainen danwel aanpassingen te doen in het stalmanagement. Soms blijkt verder medisch onderzoek nodig. De gedragstherapeut heeft ook basiskennis over voeding, zadels, medische kennis, en uitgebreide kennis over paardengedrag (ethologie) en leerprincipes. De therapeut heeft een afgeronde opleiding op HBO niveau (Tinley Academy).

Het te behandelen gedrag van het paard omvat alle mogelijke zaken, zoals angst of agressie in de omgang, problemen met trailerladen, moeilijk gedrag tijdens het rijden, luchtzuigen, weven, aanleuningsproblemen met rijden, singeldwang etc. Ook met de alom beruchte ‘bakkabouters’ kan de relatie verbeterd worden.

 

De lessen worden gegeven door Franke Brouwer, zij is instructrice en tevens gedragstherapeut voor paarden.

grondwerklessen
streep-Meers-paarden-centrum_1200x51

Wil je meer weten over onze grondwerk lessen, neem dan contact op met Franke Brouwer 06-49012342, stuur een mail naar lessen@meers-paarden-centrum.nl of vul ons contactformulier in. Wij zorgen dat wij snel contact met jou opnemen. Ben je niet zo’n schrijver of wil je direct een antwoord op jouw vraag dan kun je op werkdagen tussen 15:00 en 19:00 bellen naar 0252 23 43 25