Wil jij jouw ruiterbewijs halen? Wij organiseren op 18 juli (CBR 1), 25 juli (CBR 2) en 26 juli (CBR 3) een cursusweekend, waarin jij helemaal opgeleid wordt en aan het einde van de cursus in het bezit bent van jouw ruiter bewijs. Voor een volgende cursus hou onze evenementen agenda, social media en de site in de gaten voor de datum. Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, dan weet je zeker dat je op de hoogte bent.

Voor veilig en verantwoord buiten rijden.

Het Ruiterbewijs is hetzelfde voor ruiters wat het rijbewijs is voor automobilisten.
Door het volgen van de opleiding en het behalen van het Ruiterbewijs draag je bovendien bij aan een veilige beoefening van de paardensport en de versterking van de positie van de recreatieve paardensport in Nederland.

Dagplanning:

Zaterdag 18 juli 2020: start 12:30 tot 17:30 uur CBR 1 + deel CBR 2
Zaterdag 25 juli 2020: start 12:30 tot 17:30 uur restant CBR 2 + examen
Zondag 26 juli 2020: start 10:00 tot 15:00 uur CBR 3

Het ruiterbewijs houdt in dat de ruiter:

  • Kennis en vaardigheid heeft om veilig in het terrein en op de openbare weg te rijden
  • Verantwoord omgaat met het paard
  • Zich als gast in het terrein gedraagt
  • Weet dat aan anderen geen last of schade mag worden toegebracht

Vaardigheden worden getoetst met een theoretisch en praktisch examen:

Het theorie-examen bestaat uit 35 meerkeuzevragen waarvan de kandidaat er minimaal 28 goed moet beantwoorden om te kunnen slagen.

Het praktijkexamen bestaat uit 2 delen. Ten eerste leg je een rijproef af op een buitenterrein. Je laat de voorgeschreven verrichtingen zien, zoals correct op- en afstijgen, been van het paard optillen, stap, draf (licht rijden en doorzitten), galop (individueel en in de groep) draven zonder beugels, rijden met een hand, verlichte zit, enkele sprongen vanuit galop over een over van ca. 50 cm breed en 60 cm hoog en obstakel oefeningen.

Wanneer jij ook dit met goed gevolg hebt afgelegd, volgt als laatste de rit over de openbare weg, waarbij jouw gedrag in verkeerssituaties getest wordt. In de route komen vervolgens diverse verkeerssituaties voor, zoals weg en kruispunt oversteken, stilstaan, afslaan, toepassen verkeersregels, inschatten situaties e.d.

Theorie examen oefenen?

Wil je vast oefenen voor de theorievragen van het ruiterbewijs theorie examen? Via de website van SSR Nederland zijn oefen- examens beschikbaar voor zowel het ruiterbewijs als het menbewijs. Door middel van het oefenen van de de vragen heb je minder zorgen tijdens het daadwerkelijke ruiterbewijs examen.

Inschrijven

Wij organiseren op 18 juli (CBR 1), 25 juli (CBR 2) en 26 juli (CBR 3) een cursusweekend. Inschrijven voor dit weekend kan via ons online inschrijfformulier.

Kosten

De kosten voor het behalen van het ruitercertificaat zijn: €350,– per persoon. In juni en juli geven wij voorbereidende lessen voor het examen. Wil je hier aan mee doen en wil je meer informatie over deze lessen neem dan gerust contact met ons op.

Vragen over het behalen van jouw ruiterbewijs?

Wil je alvast wat informatie hebben, neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier, deze is 24/7 bereikbaar en wij zullen snel ons antwoord naar jou mailen.